Hajdan

2024.05.01. 10:52

Rövid szenvedés után elhunyt a fiatal, akit leszúrtak

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A nyugalmazott törvényszéki tanácselnök 83 évesen hunyt el (illusztráció)

120 ÉVE „Az Országos Irodalmi Szövetség elhatározta, hogy Vas Gerebennek Tolnavármegye Fürged pusztán levő szülőházát emléktáblával jeleli meg és azt ünnepélyesen leleplezi. Az Országos Irodalmi Szövetség erre a leleplezési ünnepélyre Tolnavármegye törvényhatóságát is meghívta, mely folyó hó 26-án tartott ülésében a meghívást örömmel elfogadta és elhatározta, hogy Dőry Pál alispán vezetése alatt Wosinsky Mór, Dr. Kammerer Ernő, Dr. Leopold Kornél és Szévald Móricz tagokból álló küldöttséggel képviselteti magát. A költségek fedezésére 300 koronát szavazott meg a közgyűlés.” (Tolnamegyei Közlöny 1904. április 28.)

120 ÉVE „A perselyek, melyeknek az a czéljuk, hogy a szekszárdi Kossuth Lajos szoborra filléreket gyűjtsenek, folyton szaporodnak és nagy népszerűségnek örvendenek. Az olvasókörben, a Szekszárd-Szálló kávéházában minden vendég a legnagyobb készséggel dob bele tehetsége szerint egy pár pénzdarabot, ki ezüstöt, ki rezet, de senki sem vonja ki magát. Múlt vasárnap délután Garai Lajos zenekara Jónás Laczi vezetése alatt játszott a kávéházban s a helyett, hogy a saját gyűjtő tálczáját hordta volna körül, a Kossuth-perselyt nyújtotta mindenki felé s a zenekar az napi keresményét áldozta a szent czélra.” (Tolnamegyei Közlöny 1904. április 28.)

120 ÉVE „Sióagárdon özv. Klein Béláné korcsmájában bált tartottak a legények. Esteli 11 óráig vígan is folyt a mulatság, mígnem a legények közül táncz közben Molnár János 17 és Szilágyi József 18 éves legények összevesztek, melynek az lett a szomorú következménye, hogy Szilágyi József úgy szúrta mellbe Molnár Jánost, hogy az rövid kínlódás után meghalt. A gyilkos legényt a csendőrség letartóztatta és bekísérte a szekszárdi kir. törvényszék fogházába.” (Tolnamegyei Közlöny 1904. április 28.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában