Hajdan

2024.05.16. 08:00

Panaszkodtak a szekszárdi vonatokra

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: origo.hu

110 ÉVE Sokféle panasz hangzik fel állandóan a szekszárd-sárbogárdi vonatunk ellen. Egy régi öreg hibát láttunk e hó 4-én is a Sárbogárdról induló délutánivonatnál. Annyi volt az utas, jobban mondva, oly kevés volt a kocsi, hogy az I.—II. osztályú utasok kénytelenek voltak III. osztályú kocsikban utazni. Tehát a közönség nemcsak figyelmes kiszolgálásban nem részesül, hanem meg is károsítják. A legázsiaibb állapotok közé tartozik ez, hogy még a pálya kezdetén, az indulásnál azzal sem törődnek, hogy a közönség megkapja a megfizetett helyét. Pedig köztudomás szerint a részvényes urak minden vállalatnál nagyon pedánsak arra, hogy ne a fél, hanem az egész osztalékot vegyék fel. (Tolnamegyei Közlöny 1914. május 10.)

110 ÉVE Mussong Ádám és neje, cikói jómódú fiatal, vallásos házaspár a cikói r. k. plébánia templomban lourdesi barlangot állíttatott fel a lourdesi Szűz és a kis Bernadette szobraival, melynek beszentelését és ünnepélyes megáldását Rausz Alajos cikói plébános végezte, ki ünneplő híveinek és az egybesereglett nagyszámú vidékieknek vasárnap délelőtt szent mise előtt megható szavakkal ecsetelte Lourdes történetét és a lourdesi barlang jelentőségét. Prédikáció után körmenet volt, mely alatt a lourdesi éneket énekelték az elérzékenyült hívek. (Tolnamegyei Közlöny 1914. május 10.)

110 ÉVE Értényben erős fagy volt a hajnali órákban, mely a gyümölcsfákban, kerti veteményekben s a szőlőkben nagy kárt okozott. Úgy mondják az értényi szőlősgazdák, hogy az idén már megvolt a szüret Értényben. Elfagyott minden. (Tolnamegyei Közlöny 1914. május 10.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában