Egyre több a sajátos nevelési igény

2024.05.02. 17:36

Másként forognak a kerekek a mai gyerekek fejében

Ránk tört az új világ. A beköszöntött digitális korban másként forognak a kerekek az alfa generáció, az óvodáskorú gyerekek fejében is, és egyre több az SNI, a sajátos nevelési igényű gyerek.

Szepesi László

dr. Szécsi Gábor, az egyetemi kar dékánja (a szerző fotója)

Ez indokolta, hogy a Pécsi Tudományegyetem KPV Kara és a Bács-Kiskun Vármegyei TIT 48. Óvodapedagógiai Nyári Egyetemén ezt az egyébként még szokatlan, amúgy hallatlanul fontos témakört válasszák. A még ritkaság számba menő képzésen, amely több mint egy tanfolyam, a befogadó képzés gyakorlatát sajátíthatják el a résztvevők, óvodapedagógusok, óvodapedagógus jelöltek –  mondta sajtótájékoztatóján dr. Szécsi Gábor, az egyetemi kar dékánja.

Június 24-től, három napon át arról szólnak előadások, gyakorlatok, hogy miként lehet a sajátos nevelési igényű gyermekeket a befogadó, inkluzív nevelés segítségével integrálni, hogyan lehet segíteni, hogy majd alkalmazkodva elfogadják a hagyományos ismereteket, s megtalálva helyüket társaik között, gond nélkül, gördülékenyen bekapcsolódjanak az iskolai oktatásba.

A professzor elmondta, annak, hogy egyre több az enyhébb, súlyosabb mértékben sajátos nevelési igényű gyerek, nem biológiai, nem genetikai, hanem alapvetően társadalmi, kulturális okai vannak, amelyek komoly lélektani nyomokat hagynak bennük. Ebben pedig a médiának nagy súlya, jelentősége van, elsősorban azért, mert az óvodáskorú gyermekek már találkoznak a média tartalmakkal, s legnagyobb baj, hogy ezeket felnőtt kontroll nélkül fogadják be. Ezek hatnak a tanulási tevékenységükre másképp kezdenek tanulni, másképpen fogadják az információkat.

A mobiltelefonon, laptopon, televízión nevelődő gyerekeknél már az óvodában is jelentkezik a figyelem zavara, hiánya, egyre több a magatartásbeli probléma, s nem lehet őket a hagyományos módon nevelni, oktatni. Ezért kell olyan programokat indítani, amelyek nem csupán a problémákra világítanak, hanem megoldást is kínálnak.

Az egyetemi kar a Bács-Kiskun Vármegyei TIT-tel közösen rendezendő Óvodapedagógiai Nyári Egyetemének első napján, Szekszárdon, a résztvevők elméletben, illetve a kar óvodájában, gyakorlatban kapnak ismereteket. A második napon Horvátországban, az eszéki magyar óvodában, óvodapedagógiai intézményekben az ottani tapasztalatokkal gyarapíthatják tudásukat, s a harmadik nap, Szekszárdon, a gyakorlati ismeretekről, többek között a zenepedagógia segítségéről szólnak az előadások, konzultációk, fórumok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában