Hajdan

2024.05.07. 07:15

Késelés volt vasárnap délután Szekszárdon

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

120 ÉVE Selyemtenyésztésünk föllendülését jelenti, hogy az országban a nyolczadik selyemfonodát tervezik. Tolnáról jelentik, hogy Korosy László városi főjegyző vezetésével Szekszárdra és Tolnára népes tanulmányozó bizottság érkezett Békés-Csabáról. A csabaiak a a nyolczadik fonót szeretnék városukban fölállitani. Ez évben Lúgoson és Mohácson épülnek selyemfonók, mert meglevő fonóink az egy millió kilogrammon felüli nyers termést már nem tudják feldolgozni és a tenyésztés örvendetes fellendülőben van. (Tolnamegyei Közlöny 1904. május 5.)

120 ÉVE A szekszárdi ujonczok is bevonultak már ezredeikhez, a kik a törvényenkivüli állapot miatt azon szerencsében részesülnek, hogy 1903. évi októbertől 1904. évi május 1-ig terjedő hét hónapot is beszámítják szolgálatukba. A róm. kath. ujonczok múlt vasárnap a belvárosi rk. templomban meg gyóntak, áldoztak és nagymisét hallgattak, melyet Szabó Géza hittanár végzett, aki a könnyekig megindító szép beszédben búcsúztatta el a hadfiakat. Szent mise után a hadfiakkal az ájtatos hívek együttesen elénekelték a Hymust. (Tolnamegyei Közlöny 1904. május 5.)

120 ÉVE Ismét késelés volt múlt vasárnap délután 5-6 óra között Szekszárdon az újvárosban, ahol egy csapat polgár legény borközi állapotban összeveszett és most is, mint rendesen, elővették a késeket és azzal egymásnak rontottak. Dorogi József és Kuli András szenvedtek sérüléseket. A véres verekedés hírére kivonultak a csendőrök a községi rendőrökkel és a főszereplőket: Tóth Istvánt, Bencze Jánost, Tam Jánost és Tam Józsefet letartóztatták es bekísértek. (Tolnamegyei Közlöny 1904. május 5.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában