Teol.hu podcast

2024.04.30. 19:00

A magyar filmes, aki meghódította Amerikát

Prof. Karl Bardosh Budapesten született, majd évekkel később Amerikában vált világhírű filmrendezővé, egyetemi tanárrá. 1970-ben ment ki az Egyesült Államokba azután, hogy itthon a Magyar Televízió munkatársaként már megvetette a lábát egy-két nagy sikerű tévéfilmmel és rövidfilmmel.

Wehovszkyné Tóth Tímea

Beküldött fotó

A szegedi származású, akkor már Amerikában élő Zsigmond Vilmossal való barátsága külföldön vette kezdetét. Első közös alkotásukat a IV. Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon mutatták be először Magyarországon.

Felvételt nyert a New York Egyetemre, ahol filmesztétikai doktorátusi tanulmányokat folytatott. Ő volt az első európai, akit felvettek az Amerikai Filmintézetbe. Évekkel később azon az egyetemen vált maga is tanárra, ahol kitanulta a szakmát. Azóta immár 25 év eltelt, ő pedig mind a mai napig azon van, hogy minél több jó filmrendező kerüljön ki a kezei alól.

Finta Viktor és Prof. Karl Bardosh
Fotó: MW

Prof. Karl Bardosh, a hétvégén zajlott 24 órás Filmkészítő maratont művészeti igazgatóként segítette, és teszi ezt azóta, amióta a program létezik. Kindl Gáborhoz, a verseny ötletgazdájához régi barátság fűzi, így nem volt kérdés számára a támogatás. Nem is bánta meg, hiszen évről évre újabb és újabb tehetségek bukkannak fel.  

A verseny művészeti igazgatója és a zsűri elnöke, Prof. Karl Bardosh díjnyertes rendező, producer, író, játékfilmek, rövidfilmek, televíziós sorozatok és dokumentumfilmek alkotója eljött hozzánk a stúdióba és mesélt a programról, életéről, szakmájáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában