Medinán, Mucsfán, Csikóstőttősön elmaradtak az önkormányzati választások

A választási törvény 2023-as változásával több Tolna vármegyei településen is elmaradtak az időközi önkormányzati választások. A sajnálatos halálesetek, lemondások miatt például Csikóstőttősön, Mucsfán is a 2024. június kilencedikei önkormányzati választások során töltik be a megüresedett helyet.

Brunner Mónika

A Tolna vármegyei politika is függ a választási törvénytől illusztráció: MW

Tolna vármegyében is történtek sajnálatos halálesetek, lemondások. Hogy néhány példát említsünk: Csikóstőttős település haláleset miatt elveszítette polgármesterét. Az időközi helyi önkormányzati választást 2023 július huszonharmadikán tartották volna, ám a választás a jogszabályváltozás miatt elmaradt. 

A Nemzeti Választási Iroda 2023-ban sajtóközleményben tájékoztatta a választópolgárokat, hogy a következő általános önkormányzati választásokig helyi önkormányzat és nemzetiségi önkormányzat választás nem tartható - miután az új törvény május huszonhatodikán életbe lépett. Elmaradtak azok az időközi önkormányzati választások, melyeknél a törvény hatálybalépését megelőzően a kampányidőszak még nem kezdődött el. 

Medinán 2023-ban Vén Attila polgármester hunyt el. Elhunyta után a Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője arról tájékoztatott, hogy a hatályos jogszabály értelmében, a rendes választást megelőző évben, április elseje után már nem tűzhető ki időközi önkormányzati választás. 

Mucsfa polgármestere idén februárban mondott le. Mucsfa jegyzője ezután arról tájékoztatott, hogy az önkormányzati választásokig az alpolgármester vette át a polgármesteri feladatokat. 

Nagymányokon pedig miután tavaly lemondott a polgármester, megtartották az időközi polgármester választást, június tizennyolcadikán Bartucz Máté független polgármestert választották a település polgármesterének. 

– Tősgyökeres nagymányoki vagyok, ahogy a felmenőim is. Itt dolgozom a hivatalban 2018 óta műszaki és hatósági ügyintézőként, de a munkám mellett már az első évben a városüzemeltetés feladatait is elvállaltam – mondta mondta megválasztása után lapunknak. 

Bartucz Máté függetlenként indul ismét a 2024-es önkormányzati választásokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában