Túl vannak rajta

2024.05.07. 17:18

A matek írásbeli érettségi is pipa

Túl vannak a keddi matek érettségin a vizsgázók. A Szekszárdi I. Béla Gimnáziumban középszinten hetvenöten, emelt szinten tizenöten vizsgáztak. A diákoknak több feladattípus ismerős volt, tetszett nekik a halmazos feladat, a valószínűségszámítási feladatokból is több kérdés volt. A vizsga második részében a geometriai feladatokban voltak egy picit bizonytalanok.

Brunner Mónika

Túl vannak a matek érettségin a Tolna vármegyei diákok

Fotó: Mártonfai Dénes

A keddi matematika írásbeli érettségi reggel kilenc órakor kezdődött, a középszintű érettségit délig, az emelt szintűt délután egy óráig írhatták a diákok. 

A középszintű vizsgáról kijövet több diák beszámolt arról, hogy nehezebb volt a matekfeladatsor, mint amire számítottak. Mások semleges érzésekkel távoztak a vizsgahelyszínről, hozzátéve, remélik, hogy talán nem lesz olyan rossz az eredményük. Ugyanakkor voltak, akik könnyűnek találták a matematika feladatsort. 

– Nehezebb matek írásbelire számítottam, úgy érzem jól sikerült – mondta Mária, aki nem várta meg a delet, hogy elhagyja a vizsgahelyszínt, már tizenegy óra körül megoldotta a feladatokat, ezután távozott. 

Szabó József László 12. C-s diák lapunknak elmondta, úgy gondolja, hogy a kettes biztosan meglesz, nem izgul miatta. Hozzátette: azoknak, akik egészen jártasak a matematikában, nem okozhatott gondot a matek érettségi írásbeli.

Fotó: Mártonfai Dénes 

Bárányos Flóra 12. A és Kovács Tímea 12. C osztályos tanulók szerint a középszintű matek érettségi katasztrófa volt: a vizsga második része nehéznek bizonyult

A vizsgáról kijövet diákok még beszámoltak arról, hogy nincsenek annyira oda a matekért. 

– Úgy érzem, annyira nem lesz borzalmas az eredményem, de nagyon jó sem – tette hozzá Zoltán. 

– Egy olyan diáknak, aki jó ebből a tárgyból, szerintem nem voltak különösebben nehezek a feladatok, én azonban nem vagyok a matekban jártas. Úgy érzem, a kettes azért megvan – mondta Dodi.

Havelka Gyöngyi, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium igazgató-helyettese elmondta, hogy középszinten hetvenöten, emelt szinten tizenöt diák vizsgázott. Az emelt szintű vizsgára más gimnáziumokból is érkeztek fiatalok, hiszen az I. Béla Gimnázium vizsgaközpont. 

– A diákok benyomása vegyes, volt, aki azt mondta, könnyűnek érezte, megbirkózott a feladatokkal, más aki picit nehezebbnek találta, mint a korábbi évek feladatait –mondta többek közt Havelka Gyöngyi. 

A diákoknak több feladattípus ismerős lehetett, tetszett nekik a halmazos feladat, a valószínűségszámítási feladatokból is több kérdés volt. Az első részt könnyebbnek találták, a második részben a geometriai feladatokban voltak egy picit bizonytalanok. 

Az igazgató kedden Budapestre utazott 

Hajós Éva, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium igazgatója lapunknak még hétfőn elmondta, hogy a Tolna vármegyei emelt szintű  írásbeli matematika érettségin megírt dolgozatokat egy helyszínre, még aznap a szekszárdi I. Béla Gimnáziumba viszik a vármegye összes más oktatási intézményéből. Tíz, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal által kiválasztott tanár is érkezik ide a dolgozatokat javítani. 

Hajós Éva a Tolna vármegyei matematika érettségi írásbeli dolgozatok javításának koordinátora. Matematika tanárként utazott Budapestre kedden, közvetlenül a matek érettségi kezdete után, a javításvezetők tanácskozására.

–  Budapesten, az Oktatási Hivatalban  egyeztettünk az ország többi vármegyéjének javításvezető tanárával. A feladatok megoldásán túl a javítókulcs alapos vizsgálatával átbeszéljük, mérlegeljük, hogy egy-egy részmegoldás után milyen esetekben kaphat pontot a vizsgázó. A javításnak egységesnek kell lennie az egész országban – mondta Hajós Éva. 

Kedden a matematika írásbeli érettségit teljesítő diákok közül emelt szintűt közel százan írtak vármegyénkben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában