Van miért örülniük a tűzoltóknak

2024.05.07. 08:00

A Cikádor Főnix fiataljai megnyerték a Melinda Kupát

A Flórián-napot Bátaszéken is megünnepelték szombaton.

Mauthner Ilona

Forrás: BátaszékMost/Facebook

A bátaszéki tűzoltók megkoszorúzták a tűzoltóság épülete előtt 2018-ban felavatott Flórián szobrot, majd a Kossuth utcai emlékhelyen is virágokat helyeztek el, így emlékezve védőszentjükre, Szent Flóriánra. 

Kővel a nyakában vetették a folyóba

Szent Flórián egy magas rangú katonatiszti családból származott, és maga is a császári hadsereg tisztje lett. A 3. század második felében szolgált, és mint sok más katona, ő is keresztény lett.  

Diocletianus császár alatt, 303-ban azonban kitört az egyházüldözés. Amikor Flórián megtudta, hogy az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch) elfogtak negyven keresztényt, útra kelt, hogy amiben csak tud, segítségére legyen a foglyoknak. Elfogták és a bíró elé vitték, aki megbotoztatta, és arra ítélte, hogy nyakában kővel vessék a folyóba. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt.

Holttestét egy Valéria nevű özvegy kiemelte a vízből és eltemette. A sír fölé később templomot építettek, mely a bencések, majd a lateráni kanonokok gondozásába került. Körülötte épült ki a mai híres kegyhely, St. Florian (Linztől délre). Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Magyarországon terjedt el. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent.

Felújítják a parancsnokság épületét

A bátaszéki megemlékezést hagyományosan a polgármesteri fogadás követte a Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol a polgármester, dr. Bozsolik Róbert a Bátaszéki Tűzoltóság 141 évét idézte fel néhány gondolattal, amit a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, dr. Balázs Gábor mondott néhány fontos gondolatot. 

Ill József, a Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka pedig a tervekről beszélt. Még az idén felújítják a parancsnokság épületében a villamoshálózatot és a vizesblokkot, így téve komfortosabbá az ott szolgálattevők hétköznapjait. Valamint nagy büszkeség, hogy a Cikádor Főnix fiataljai megnyerték a Melinda Kupát, melyre eddig még nem volt bátaszéki példa – írja a BátaszékMost hírportál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában