Kultúra

2012.03.25. 13:11

Aranyos lett a fúvószenekar

Arany minősítést ért el B kategóriában a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar.

Sz. Á.

A csapat a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetsége (WASBE) által meghatározott szempontokat teljesítette maradéktalanul.

– A Garay Gimnázium dísztermében zajlott a megmérettetés – mondta el Kovács Zsolt zenekarvezető, karnagy.

– Műsorunkat háromtagú zsűri értékelte: dr. Csikota József elnök, Artisjus-díjas fúvóskarmester, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának adjunktusa, Nagy Zsolt tubaművész, a szegedi egyetem tanszékvezető tanára és Markovics Gábor, a tamási zeneiskola igazgatója, a tamási fúvószenekar karnagya.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kovács Zsolt az oklevéllel Fotó: Mártonfai D.
[/caption]
Meghatározott műfajú, ugyanakkor széles skálát átfogó darabokkal, azaz egy történelmi indulóval, egy magyar népdal feldolgozással, egy XX. századi magyar szerző kompozíciójával, egy fúvószenekarra írt hosszabb szerzeménnyel és egy könnyűzenei alkotással kellett bizonyítanunk tudásunkat.

Az 1988 óta működő, 55-62 taggal működő fúvószenekar sikerrel vette az akadályt és birtokosa lett a legmagasabb minősítésnek. Kovács Zsolt mindehhez hozzátette: miután az "aranyfedezet" kötelez, a hétköznapokon, minden körülmények közepette is bizonyítani kell, hogy ez az elismerés joggal sajátja a csapatnak.

Erre a bizonyításra kétségkívül lesz is lehetőség, hiszen – közölte a karnagy – a bemutatott repertoárt térzenéken, iskolákban, fesztiválokon és más rendezvényeken kívánja megismertetni a műfaj iránt fogékony közönséggel a Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!